manastirea humorului
Manastirea Humorului - Monument UNESCO

La o distanta de 5-6 km de orasul Gura Humorului, in pitorescul sat Manastirea Humorului, pe coama unei coline, inconjurata de arbori si pajisti, este asezata una dintre cele mai importante atractii al Bucovinei, Manastirea Humorului, ctitorita in 1530 de logofatul Teodor Bubuiog, la sfatul voievodului Petru Rares. Astazi Manastirea Humorului este inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.

Lacas pentru spirit si suflet

Biserica este construita dupa acelasi plan utilizat de ctitorii din familiile boieresti, cu plan treflat si fara turla pe naos. Domnitorul Vasile Lupu a construit un turn de aparare care dateaza din anul 1641. Remarcabile sunt si picturile interioare si exterioare ale mesterului Toma, pictor de Suceava. Mormantul insusi al ctitorului se afla in camera mormintelor, incapere pe care n-o aflam de obicei decat la manastirile ctitorii domnesti si folosite numai de familiile domnitoare. Culoarea caracteristica pentru Manastirea Humorului este cea rosie, unica ca si albastrul de Voronet.

manastirea humorului

Cu toate ca in acele vremuri rangul trebuia respectat cu strictete, biserica avand astfel un acoperis traditional de sindrila si nu o turla ca toate celelalte ctitorii voievodale, Manastirea Humorului este un loc unde arta, traditia si credinta profunda in Dumnezeu se impletesc perfect.

Biserica manastirii nu este prima care a avut pictura exterioara din Moldova, dar aceasta s-a pastrat foarte bine, tabloul reprezentativ fiind asediul Constantinopolului. Din pictura interioara este reprezentativ tabloul votiv al familiei domnitorului Petru Rares. Este prima biserica care are pridvor deschis, iar deasupra camerei mormintelor se afla tainita, unde se ascundeau in razboaielor, odoarele manastirii.

Comuna Manastirea Humorului - spiritualitate si traditie

Tinut legendar de neasemuita frumusete, Manastirea Humorului incanta ochiul si aduce binefacere sufleteasca tuturor celor care au norocul sa o viziteze.

O traditie raspandita in Bucovina o reprezinta incondeierea oualor. Acest obicei este legat de sarbatorile pascale. In vinerea mare a Sfintelui Paste, femeile incondeiaza oua. Acest obicei a devenit un mestesug, multi copii si femei practicandu-l.

Tesutul si cusutul sunt obiceiuri populare care se pastreaza inca in Manastirea Humorului. Multe femei se indeletnicesc cu aceste mestesuguri, carpete, covoare, ii, stergare fiind expuse de aceste artizane la intrarea in manastire.

oua incondeiate covoare cusut

Politica de preluare si utilizare a datelor cu caracter personal

SEO Romania